Kaçınılmaz Son: Karne Kaygısı

Kaçınılmaz Son: Karne Kaygısı

Karnelerin dağıtılma günü geldi. Karne hem öğrenci hem de ebeveyn için kaygı ve heyecanı çağrıştırmaktadır. Heyecan ve kaygı ebeveynler ile öğrenci arasındaki ilişkiye bağlı olarak şekillenmektedir. Yüksek kaygı öğrencilerde ve ailelerde ruhsal ve fiziksel belirtilere yol açmaktadır. Bu nedenle ebeveynlerin dikkatli olmaları ve çocukları çok iyi bir şekilde gözlemlemeleri gerekir.

Okulların tatile girmesi bütün öğrencilerin hayalini kurduğu bir olaydır. Tüm dönem süren dersler ve sınavlardan yorulan öğrenciler, rahatlayacakları, tatil dönemini iple çekerler. Tatilin yaklaşması demek aynı zamanda karne almak demektir. Öğrenciler ve aileler karne dönemini düşündükçe kaygılanabilir. Belki dönem boyunca işler iyi gitmemiştir ve düşük notlar vardır, belki bu notlar olmasa da ebeveynlerinin beklentilerini karşılayamayacaklarını düşünmektedirler, ya da sadece kendileri daha iyi olmaları gerektiğine inanmaktadırlar. Nedeni ne olursa olsun, bazı çocuklar için karne kaygısı kaçınılmazdır.

Kaygı erken okul sürecinde ortaya çıkmaya başlar. Az miktarda kaygı aslında sağlıklıdır ve çalışmaya teşvik eder. Az miktarda kaygılı olduğumuzda, daha çok dikkat eder, önümüzdeki işlerin üstesinden gelmek için çalışırız, yeni şeyler öğrenmemiz hızlanır bu nedenle az miktarda kaygı bize yeni bir duruma adapte olmamıza yardımcı olmaktadır.

Kaygı kişinin işlevselliğini veya etkin çalışmasını engelliyorsa, o zaman bu bir psikolojik soruna dönüşmüş demektir. Kaygısı yüksek öğrenciler belirsiz durumları tehlikeli olarak yorumlarlar, karne gibi olası tehdit karşısında önceden huzursuzluk duyarlar. Öğrenciler başarmanın her zaman mutlak ve önemli olduğunu düşünmeye başlarlar. Bazı öğrenciler ebeveynlerin davranışları nedeniyle rekabetçi okul ortamında, hep daha iyisini başarmak zorunda hisseder. Bir zaman sonra bu çocuklar sadece başardıkları şeylerle var olabileceklerini düşünmeye başlarlar. Bu da onların kaygılarının daha da artmasına neden olur.

Oluşan bu kaygı, öğrencilerde bazı ruhsal ve fiziksel belirtilere yol açmaktadır. Öğrencinin dikkat, öğrenme fonksiyonlarını olumsuz etkiler; okuduğunu anlayamama, bildiklerini unutma, düşüncelerini organize etmekte güçlük gibi sorunlar ortaya çıkar. Bunun dışında huzursuzluk, sinirlilik, endişe, ve başaramama hissi gibi duygulara da neden olabilir. Fiziksel belirtiler ise çarpıntı, terleme, titreme, boğazda düğümlenme hissi, ağız kuruluğu, karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi olarak ortaya çıkar.

Öğrencinin karne notları beklenenin aşağısındaysa öncelikle bu durumun nedenlerini araştırın. Öğrencide dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, depresyon, anksiyete bozukluğu gibi ruhsal sorunlar kötü bir karneye neden olabilir.

Ebeveynlere Yarıyıl Tatili Önerileri:

  • Çocuğunuzu karnesine göre yargılamayın
  • Kötü karne için suçlayıcı davranmayın
  • Çocuğunuza tatil hakkını verin
  • Ödevlere ve ders çalışmasına zorlamayın
  • Sorumluluklarını hatırlatın
  • “İyi karneye ödül, kötü karneye ceza” yapmayın.
  • Beraber sosyal aktivitelerde bulunun
  • Kötü karnenin nedenlerini araştırın
  • Ona değer verdiğinizi hissettirin

Yazıyı Paylaş

Bu yazı 22.01.2016 tarihinde
Uzm. Psk. Işık Birçek tarafından yazıldı.

SON YAZILAR